E9A0803A-E8B9-4C52-8E6F-0424D68BF3B5_4_5005_c

Welke vergoedingen zijn mogelijk voor loopbaancoaching?

Vergoedingen

In veel gevallen zijn er jaarlijkse ‘potjes’ waar je gebruik van kunt maken, zoals een budget voor duurzame inzetbaarheid, persoonlijke ontwikkeling, opleiding of verzuimpreventie. Ik heb de volgende tips voor je.

Check je CAO

Het is mogelijk dat in jouw CAO coaching- of opleidingsbudget is opgenomen. Dit bedrag wordt vaak jaarlijks gereserveerd en kan in overleg besteed worden aan loopbaancoaching. Na overleg met je werkgever kan dit bedrag vrij besteed worden aan coaching of loopbaanbegeleiding. Je kunt jouw CAO online vinden of bij de HR-manager opvragen.

Check bij de afdeling HR

Ook de HR-afdeling beschikt vaak over een opleidingsbudget wat besteed kan worden aan bijvoorbeeld coaching. Uit literatuur en praktijk is gebleken dat coaching een bewezen hulpmiddel is bij het behalen van persoonlijke en professionele doelen. Daarom wordt het vaak vergoed en zelfs gestimuleerd door HR-managers!

Check bij je leidinggevende of directeur

Als het goed voelt, kan je het gesprek aangaan met je leidinggevende. Een loopbaantraject leidt niet persé naar een nieuwe baan. Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat klanten, met wat aanpassingen in hun eigen mindset en takenpakket, weer met plezier aan het werk gingen bij hun eigen werkgever. Mijn coaching is ook een persoonlijk ontwikkeltraject en ik raad je aan om de mogelijkheden via je werkgever te verkennen. Natuurlijk is overleg met jouw werkgever mogelijk, zonder in te gaan op de inhoud.

 

Belastingdienst

Als je het loopbaantraject vanuit privé voldoet, vermeld ik op de facturen aan dat het om een Loopbaan Leertraject gaat. Op deze manier vallen ze onder Studiekosten voor de Belastingdienst. Bekijk de informatie op hun website voor de exacte voorwaarden. Ik kan uiteraard geen garanties geven op basis van jouw persoonlijke situatie. Overleg dus desgewenst met je financieel adviseur of de Belastingdienst.

 

Tips voor je gesprek met je leidinggevende of HR-manager over vergoedingen

✓ Goed om te weten: de inhoud van het coachtraject is altijd vertrouwelijk, ook als je werkgever betaalt zullen er geen inhoudelijke zaken besproken worden met jouw werkgever.

✓ Werkgevers hebben baat bij effectieve en gemotiveerde medewerkers die goed in hun vel zitten. Jouw welbevinden is dus belangrijk voor je werkgever en een belangrijk argument om te investeren in coaching.

✓ Formuleer je doelen op een manier dat je werkgever daar ook baat bij heeft. Het kan hierin verstandig zijn om te kijken naar de organisatiedoelen en te bedenken hoe de ontwikkeling die jij door wilt maken daaraan bijdraagt. Een voorbeeld: je voelt je vaak onzeker en je vindt het lastig anderen aan te spreken op bepaald gedrag. Dan kan je als doel aangeven dat je meer wil laten zien in de organisatie en effectiever met collega’s wil communiceren.

✓ Benadruk je motivatie. Dat kan je doen door te benoemen dat het volgen van een coachtraject je motivatie voor het werk zal vergroten. Bevlogen medewerkers zijn niet alleen zelf gelukkiger, ze laten een organisatie ook beter functioneren. Je kan je motivatie ook zichtbaar maken door voor te stellen de coachgesprekken in je eigen tijd te voeren. Zo investeren zowel je werkgever (door te financieren) als jijzelf (door er tijd en energie in te steken) in jouw ontwikkeling.

✓ Vraag eens rond bij collega’s of zij al eens gebruik hebben gemaakt van het opleidings- en/of ontwikkelingsbudget. Je denkt wellicht dat je de enige bent met een dergelijke wens, maar vaak blijkt dat een groot deel van je collega’s al eens een coachtraject doorlopen heeft.

✓ Heel veel mensen hebben het gevoel dat ze hun werkgever niet lastig willen vallen door te vragen naar vergoeding. Ze denken hetzelfde als jij nu denkt, dat het een persoonlijk vraagstuk is en voor jou buiten je werk om gaat, echter is dit voor jouw werkgever veel goedkoper om te betalen dan voor jou en kan je ontwikkeldoelen opstellen die jij met je werkgever wilt delen.

Geplaatst in

Deze blog is geschreven door Monique

AA4EA4CA-9ED6-453F-B901-B9BA98441367

Als vrouw hebben we vaak het idee dat het egoïstisch is om voor onszelf te kiezen en te zorgen. Ik geloof echter dat jij de touwtjes in eigen hand mag nemen! Wat voor jou de beste manier is om je loopbaan nieuwe energie in te blazen kan heel verrassend zijn. Ik help je graag bij het zoeken naar waar jij écht gelukkig van wordt en samen onderzoeken we de mogelijkheden die perfect bij jou passen. Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten!

Mail me op monique@factorwerkgeluk.nl of bel me op 06-20976937.