82BB3397-4207-41F5-BD3B-C44A9E8244EB_4_5005_c

3 manieren om meer werkgeluk te ervaren wanneer je vanaf huis moet werken

Werken op afstand, hoe werkt dat voor jou?

Sommige van mijn coachklanten en vakcollega’s die ik spreek hebben het gevoel dat ze thuis veel meer kunnen doen, maar veel professionals vinden werken op afstand een hele uitdaging, vooral vrouwen die thuis bijvoorbeeld ook nog gedeeltelijk onderwijs moeten geven aan hun kinderen. En waar ga je dan zitten? Aan de keukentafel, in de woonkamer, op zolder of misschien wel op de kamer van je kinderen? Hoewel het waar is dat we beginnen te wennen aan het ‘nieuwe normaal”, levert alleen ‘rondkomen voor je geld’ niet veel werkgeluk op. Dus hoe kun je werkplezier vinden, zelfs als je vanuit huis werkt?

Als je je niet happy voelt nu je vanuit huis werkt, grote kans dat dit ervoor zorgt dat je er tegenop ziet om aan de slag te gaan. En dat is jammer. Niemand wil met tegenzin ’s ochtends uit bed komen om aan het werk te gaan. Ik begrijp deze uitdaging als geen ander omdat ik zelf ook mijn weg moest vinden! Met acuut thuiswerken in een bedrijf dat in crisis zat en daarvoor veel van mijn aandacht en tijd vroeg, mét kinderen thuis die ineens thuisonderwijs nodig hadden… Sindsdien help ik vrouwelijke professionals zoals jij dagelijks met deze problematiek.

Ik wil je graag drie tips geven om je te helpen je werkweek een vliegende start te geven voor meer werkgeluk.

Ken je waarden

Vaak komt een gebrek aan voldoening op het werk voort uit het niet kennen van je waarden. Het is heel belangrijk om je belangrijkste loopbaanwaarden te weten! Ze kunnen voor jou werken als een kompas en geven richting aan je keuzes. Als je niet zeker weet wat ze zijn, neem dan even de tijd om te achterhalen wat ze zijn. Wat wil je nastreven? Wat is belangrijk in je werk en in je leven? Waar mag niemand aankomen? Als je eenmaal weet wat je waarden zijn, bepaal dan hoe je die waarden kunt inzetten terwijl je thuis werkt. Stel 1 of 2 doelen voor jezelf om deze week mee aan de slag te gaan.

Bepaal welke taken je leuk vindt

Alleen omdat je goed bent in een taak, betekent niet dat je er per se van geniet. Welke aspecten van je baan op afstand vind je leuk? Als je eenmaal weet welke taken je leuk vindt, bepaal dan of je tijdens je werkweek enkele wijzigingen in je workflow kunt aanbrengen die je kunnen helpen meer werkplezier te vinden. Wil je je dag of zelfs je week beginnen met de taken die je leuk vindt? Geeft je dat genoeg energie om ook de andere uitdagingen aan te gaan? Of wil je je dag of week liever afsluiten met leuke taken en zet je je tanden eerst in die lastige klussen? Bespreek, als je dit belangrijk of nodig vindt, je huidige workflow met je leidinggevende of manager en doe zélf een voorstel voor een aangepast schema voor je taken.

Daag jezelf uit

Een andere factor voor het ontbreken van werkgeluk is dat we dezelfde taken herhaaldelijk op de automatische piloot uitvoeren, waardoor er verveling ontstaat en zelfs een bore-out ontstaat (met dezelfde klachten van een burn-out). Vind manieren om jezelf regelmatig uit te dagen terwijl je thuis werkt. Je kunt bijvoorbeeld je hulp aanbieden bij een ​​project waar je normaal niet aan zou werken maar waar wél je kwaliteit of interesse ligt, of een les volgen op LinkedIn Leren om een ​​bepaalde vaardigheid aan te scherpen. Misschien vind je het leuk om iets nieuws te leren dat helemaal niets met je carrière te maken heeft! Denk aan een nieuwe taal leren of een kookles. Of ga leren hardlopen (joggen mag ook)!  Vaak is iets totaal anders doen verfrissend en kan het je zelfs helpen nieuwe processen of strategieën te ontdekken die je daadwerkelijk kan integreren in je baan. Door creatief bezig te zijn, boor je misschien een nieuwe kwaliteit of talent aan.

Als je na het toepassen van deze tips nog steeds geen werkplezier ervaart in je loopbaan, dan kan het zeker helpen ondersteuning te zoeken. Plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij om te zien hoe ik je kan helpen bij het vinden van meer werkgeluk.

Geplaatst in

Deze blog is geschreven door Monique

AA4EA4CA-9ED6-453F-B901-B9BA98441367

Als vrouw hebben we vaak het idee dat het egoïstisch is om voor onszelf te kiezen en te zorgen. Ik geloof echter dat jij de touwtjes in eigen hand mag nemen! Wat voor jou de beste manier is om je loopbaan nieuwe energie in te blazen kan heel verrassend zijn. Ik help je graag bij het zoeken naar waar jij écht gelukkig van wordt en samen onderzoeken we de mogelijkheden die perfect bij jou passen. Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten!

Mail me op monique@factorwerkgeluk.nl of bel me op 06-20976937.